مگنت صنعتی وسیله ای برای لیفتینگ فلزات می باشد. مگنت ها جزو ادوات لیفتینگ با طول عمر بالا هستند بگونه ای که برخی تولید کنندگان مگنت این محصول را بصورت لایف تایم گارانتی می کنند. مگنت صنعتی تنها برای لیفتینگ فلزات در شکل های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. مگنت های صنعتی از خاصیت میدان مغناطیسی که توسط یک اهرم سوییچ قطع و وصل آن اتفاق می افتد برای لیفتینگ بار استفاده می کنند. جنرال بکسل وارد کننده مگنت صنعتی در تناژ مختلف برای لیفتینگ انواع قطعات فلزی می باشد.
توان لیفتینگ مگنت صنعتی بیش از هر چیزی به سه فاکتور که یکی از آنها به خود مگنت صنعتی و دو مورد دیگر به قطعه مورد دیفتینگ بستگی دارد. خلوط و متریال فلز مورد لیفتینگ و شکل و ضخامت آن جزو مهمترین فاکتور های تعیین کننده توان مگنت صنعتی می باشند. توان حداکثری مگنت صنعتی در لیفتینگ ورق های فلزی تخت با خلوص بالا و ضخامت بالا می باشد. با کاهش ضخامت و ابعاد قطعه فلز و یا با منحنی شدن سطح آن خاصیت لیفتینگ مگنت صنعتی به شدت افت می کند. جنرال بکسل ارائه دهنده خدمات مشاوره قبل از خرید مگنت صنعتی برای کاربری های کارگاهی و کارخانه ای می باشد.
مگنت صنعتی موجود در ایران اغلب چینی هستند. قیمت مگنت صنعتی با توجه به اینکه دارای ساختمان ساده ای می باشد و انواع مختلف و برند های مختلف تولید کننده آن دارای ساختمانی یکسان هستند بیش از هر چیز به توان و تناژ آن بستگی دارد. در مقایسه با جرثقیل های دستی قیمت مگنت صنعتی در تناژ برابر بالاتر و در مقایسه با جرثقیل برقی قیمت پایین تری دارد. اما با توجه به محدودیت های مگنت صنعتی تنها در لیفتینگ فلزات اما زمان محدودترین که برای اتصال نیاز دارد قیمت مگنت صنعتی نسبت به جرثقیل دستی توجیه دارد. جنرال بکسل تضمین کننده پایینترین قیمت مگنت صنعتی و وارد کننده و عرضه کننده برند های مختلف و تناژ مختلف مگنت صنعتی در ایران می باشد.
بر خلاف ادوات دیگر لیفتینگ بار که با بکارگیری سیم بکسل، زنجیر و یا تسمه حمل بار بصورت مستقیم به بار اتصال پیدا می کنند، مگنت صنعتی بدون بکارگیری ادوات و صرفا تحت تاثیر میدان مغناطیسی به اجسام متصل می شود. از این رو قابلیت و ظرفیت لیفتینگ بار برای تسمه های صنعتی تا اندازه زیادی تحت تاثیر جنس و شکل هندسی سطح می باشد. هر اندازه فلزی که برای لیفتینگ آن از مگنت صنعتی استفاده می شود مگنت شو تر بوده و تحت تاثیر میدان مغناطیسی بهتری قرار بگیرد قابلیت لیفتینگ نیز توسط مگنت بالا می رود.
ظرفیت اسمی مگنت صنعتی برای لیفتینگ بار از جنس آهن چکش خوار نرم مانند گرید 5.6 آهن با شکل هندسی کاملا مسطح و تمیز و با ضخامت 4 سانتی متری سنجیده می شود که در واقع یک قطعه فلزی ایده آل برای لیفتینگ با مگنت محسوب می شود. علاوه بر خاصیت مگنت شو، شکل هندسی و مسطح بودن سطح از دیگر فاکتور های بسیار مهم در قابلیت لیفتینگ بار با مگنت می باشد. هر اندازه سطح انحنای بیشتری داشته باشد از میدان مغناطیسی مگنت صنعتی تاثیر پذیری کمتری پیدا می کند. علاوه بر انحنا ضخامت قطعه فلزی از دیگر فاکتور های بسیار موثر محسوب می شود. هر اندازه ضخامت سطح فلزی بیشتر باشد تاثیر پذیری آن نیز تحت تاثیر میدان مغناطیسی بالاتر می رود. سطح تمیز، بدون رنگ خوردگی گریس خوردگش و هر گونه پوشش و حائلی از قطعه فلزی چسبندگی بالاتری تحت تاثیر میدان مغناطیس مگنت خواهند داشت.
مگنت ها به شکل بلوک های مکعبی مستطیل می باشند که در بیرون دارای یک اهرم می باشند. این ماشین لیفتینگ بار فارق از قطعات الکتریکی بوده و تمام قابلیت کشش فلزات از اجزای داخلی بلوک آن نشات می گیرند. در واقع در داخل بلوک مگنت صنعتی از تعداد زیادی آهنربا استفاده شده است که برخی از آنها بر روی یک روتور گردان تعبیه شده اند که توسط اهرم کنترل شده و برخ دیگر در جای خود در داخل بلوک مگنت صنعتی فیکس شده اند.
در حالت عادی قطب های آهنرباهای تعبیه شده بر روی روتور و بدنه خلاف جهت هم بوده و اثر یکدیگر را خنثی می کنند. این در حالی است که با گردش روتور در داخل بلوک مگنت صنعتی آهنربا ها هم جهت شده یکدیگر را تقویت می کنند. این نحوه قرار گیری سبب می شود که مگنت بر روی بار فلزی چسبیده و تا زمانیکه جهت اهرم تغییر نکند میدان مغناطیسی قوی را پدید آورد. پس از فرایند لیفتینگ قطعات آهنی و جایگذاری در موقعیت مکانی مشخص، تنها گردش اهرم بصورت دستی توسط اپراتور سبب قطع شدن میدان مغناطیسی و جدا شدن قطعه فلزی از مگنت صنعتی بار می شود.
در کارخانه های فولاد و ریختهگری، مگنت های صنعتی حمل بار برای جابجایی شمشهای فولادی، ورقهای فلزی، لولهها و قطعات سنگین آهنی استفاده میشوند. این مگنتها جایگزین روشهای سنتی مانند زنجیر و قلاب شدهاند، زیرا سرعت جابجایی را افزایش داده، خطر آسیب به قطعات را کاهش داده و ایمنی اپراتورها را بهبود میبخشند. در صنعت ساختوساز نیز از این مگنتها برای حمل تیرآهن، میلگرد، قطعات پیشساخته فلزی و تجهیزات سنگین استفاده میشود، بهویژه در شرایطی که استفاده از تسمه و زنجیر باعث کندی عملیات شود.
در کارخانههای خودروسازی، مگنت های صنعتی برای جابجایی ورقهای فولادی در خطوط تولید بدنه خودرو، حمل شاسیها و قطعات موتوری سنگین کاربرد دارند. در کشتیسازی نیز از این مگنتها برای جابجایی صفحات فولادی و قطعات سنگین در هنگام مونتاژ بدنه کشتی استفاده میشود. همچنین، در صنعت بازیافت فلزات، این مگنتها بهطور گسترده برای تفکیک و جابجایی قراضههای آهنی و ضایعات فلزی در مراکز بازیافت مورد استفاده قرار میگیرند، که موجب بهینهسازی فرآیند بازیافت و کاهش هزینههای حملونقل ضایعات فلزی میشود.
مگنتهای حمل بار دائمی از نوع غیر الکتریکی (Lifting Magnet) بر پایه نیروی مغناطیسی دائمی عمل میکنند و نیازی به منبع تغذیه الکتریکی ندارند. در این نوع مگنتها، از مواد مغناطیسی قوی مانند نئودیمیوم (NdFeB) یا ساماریوم کبالت (SmCo) استفاده میشود که قابلیت حفظ میدان مغناطیسی را به صورت دائم دارند. این مگنتها دارای یک ساختار مکانیکی داخلی هستند که به وسیلهی یک اهرم یا دسته، مسیر خطوط میدان مغناطیسی را تغییر میدهد. هنگامی که اهرم در حالت ON قرار میگیرد، میدان مغناطیسی به سطح خارجی منتقل شده و بار فلزی را جذب میکند. در مقابل، زمانی که اهرم به حالت OFF تغییر وضعیت میدهد، مکانیزم داخلی میدان مغناطیسی را درون ساختار محبوس کرده و باعث رها شدن بار میشود.
در داخل این مگنتها، علاوه بر هسته ی مغناطیسی، قطعات هدایت کنندهی میدان مغناطیسی وجود دارند که معمولاً از صفحات فولادی نرم ساخته شدهاند و وظیفهی متمرکز کردن خطوط میدان مغناطیسی روی سطح تماس را بر عهده دارند. این قطعات کمک میکنند که میدان مغناطیسی تا حد امکان بهینه شود و از نشت آن به محیط اطراف جلوگیری گردد. همچنین، پوستهی خارجی این مگنت ها که از جنس فولاد مقاوم است، نه تنها از قطعات داخلی محافظت میکند بلکه در هدایت صحیح میدان مغناطیسی نیز نقش دارد. برخی از مدلهای پیشرفتهتر این مگنتها دارای سیستم قفل ایمنی هستند که از تغییر ناگهانی وضعیت اهرم جلوگیری میکند و خطر افتادن ناگهانی بار را به حداقل میرساند.